Werkwijze en achtergrond

Coach & trainer

IMG_0966Maarten van Rossum is een ervaren coach en trainer die graag mensen begeleidt in hun professionele ontwikkeling. Dat kunnen individuele professionals zijn en ook teams en organisaties. In zijn dagelijkse praktijk draait alles om de balans tussen persoon, talent en werkomgeving. Hoe kun je je eigen capaciteiten en talent(en) beter leren kennen én leren inzetten? Wat heb je nodig om echt als een team te kunnen presteren? Wat kun je als organisatie je medewerkers bieden, wat kun je bijdragen, zodat zij zich kunnen doorontwikkelen? Maarten van Rossum: “(…) Ik doorzie meestal gauw wat er aan de hand is en begrijp vaak snel wat er precies speelt. Ik kan goed luisteren, vat de kern goed samen en ga vaak intuïtief te werk in gesprek met opdrachtgevers. Direct schakelen en vervolgens alternatieven aandragen die concreet resultaat opleveren, zowel voor de mens/professional als voor de organisatie. Daarin zit mijn kracht. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam geweest in uiteenlopende bedrijven, voordat ik in 2008 Van Rossum Coaching oprichtte en voor mezelf begon.”

Werkwijze

In zijn praktijk als coach en trainer staan toegankelijkheid en deskundigheid met stip bovenaan. Maarten van Rossum: ”(…) Ik maak daarbij vaak de vergelijking met zwemmen als ik met opdrachtgevers praat, of met mensen die ik coach, over hun dilemma’s en issues. Je denkt soms dat je niet vooruitgaat, en met elke slag blijkt dat de overkant toch dichterbij komt. In gebruik zelf beproefde  methodes en allerhande theoretische inzichten. Het zijn altijd middelen, nooit doelen op zich. Ik ga liever naast iemand zitten dan ertegenover: ik zie me zelf als een gids of een ervaren reisgenoot, die zijn expertise graag deelt. De kluwen in iemands hoofd ontwarren. Dat is wat ik in feite doe. Tegen mijn gesprekspartners zeg ik regelmatig: kijk, in deze omgeving werk je, dit is je functie en dit is je karakter. Een praktische idealist ben ik, iemand die veel plezier haalt uit het ontwikkelen van mensen en hun potentieel. Het is elke keer opnieuw fantastisch om te zien als dat lukt. Met veel mensen die ik heb mogen coachen en begeleiden heb ik na jaren nog steeds contact. Voor mij voelt dat als een grote blijk van waardering.”

Achtergrond

IMG_1022Maarten van Rossum studeerde economie in Amsterdam, en aansluitend bedrijfskunde. Hij volgde een een opleiding tot HR-strateeg bij de Academie voor Management. Als HR-professional was hij werkzaam bij De Nederlandsche Bank, en later bij bedrijven als NIB Capital en Alpinvest Partners. Jarenlang was Maarten van Rossum senior consultant bij Right Management/Claessens. Zijn werkzaamheden omvatten individuele coaching bij vragen over loopbaanadvies en carrièremanagement, intensieve begeleiding bij outplacement en reintegratie. Daarnaast ook trainingen over communicatieve vaardigheden en workshops in het kader van teamontwikkeling. Tenslotte ook  coaching van managers. Bijvoorbeeld over de invloed van hun leiderschapstijl op de kwaliteit van de besluitvorming in een managementteam of hun eigen leiderschapspotentieel.